Emelt Biosz

Emelt Biosz

A biológiai szerveződés

2014. december 20. - emelt

Egyed feletti szerveződési szint :

A faj egyedek formájában létezik. Az egyed a szerveződés egysége, mely a környezetétől jól elhatárolható, különálló alakban létezik. Az élővilág alapja. Szaporodási közösséget alkotó alkotó egyedek összességét populációnak (népességnek) nevezzük. Egy időben egy helyen élő fajok biocönózist (társulást) alkotnak. Szoros kapcsolatban állnak a környezettel (biotóp), amik az élő és élettelen tényezők összessége. Az egymás mellett élő társulások kontinensekre, óceánokra kiterjedő elrendeződése a biom.

 Egyed alatti szerveződési szintek :

Az egyedben is megfigyelhető szerveződési szintek. Az élővilág legkisebb önálló életre képes egysége a sejt. A hasonló alakú és azonos működésű sejtek összessége a szövet. A szerv különböző szövetek együttműködése meghatározott működés érdekében. A szervrendszer meghatározott cél érdekében szervek együttműködése.

Egysejtűeknél maga a sejt, ezeknél nincs szövet szerv és szervrendszer. 

A sejten belüli sejtalkotók, melyek a sejt alatti szerveződési szintet alkotják nem képesek önálló életre.

Példa :

bioszféra szárazföldi élőlények
biom lombos erdő
biocönózis cserjes tölgyes
populáció erdei egerek
egyed erdei egér
szervrendszer légzés szervrendszere
szerv légycső
szövet porcszövet
sejt porcsejt

A bejegyzés trackback címe:

https://emeltbiosz.blog.hu/api/trackback/id/tr867000419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása