Emelt Biosz

Emelt Biosz

1.1 A biológia tudománya

2014. december 20. - emelt

Ismereteink alapján, a körülöttünk lévő világ folyamatosan változik, zajlik az evolúció. A változás lehet fizikai, kémiai, biológiai, társadalmi. Ezek jelentik egy terület evolúcióját, az anyag folyamatos változását. A változásokkal foglalkozó tudományágak célja a törvényszerűségek felderítésével foglalkoznak, és összefüggenek és kiegészítik egymást. A biológiai evolúció az élővilág állandó változását jelenti. A biológiai evolúció nem jelenti törvényszerűen egyre tökéletesebb létformák létrejöttét (legyen az pl  színlátás), inkább az adott körülményekhez jobban alkalmazkodásról szól.

A biológia szó görög eredetű, biosz=élet logosz=tudomány.

A biológia tudománya foglalkozik : 

  • Alapvetően az élőlényekkel
  • Az élet keletkezésének lehetőségével
  • Az élet megjelenési formáit és azok működésével
  • Az élő és élettelen közti különbséggel, és kapcsolatával

Kezdetben a biológia három nagy területre oszlott botanikára (növénytan), zoológiára (állattan) és antropológiára (embertan), majd az ismeretanyagok bővülésével a tudományterületek tudományágakra (anatómia, ökológia, genetika) különültek, közben egyre nagyobb szükségük volt más tudományágak ismeretanyagára is, ezek a háttértudományok (biofizika, biokémia).  Mindennapi életünkben az alkalmazott biológiai tudományok hozzák el a tudományos eredményeket, pl orvostudomány, mezőgazdaság.

Középszint : 

Emelt szint

  • Fogalmazza meg a különbséget a
    feltevés (hipotézis) és az elmélet (teória)
    között.
  • Értelmezzen biológiai kísérletet,
    ismertesse a szempontokat, ismerje föl a
    kísérleti változót.
  •  Ismertesse a modellalkotás lényegét. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emeltbiosz.blog.hu/api/trackback/id/tr46999685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása